A PR-Ügynökségek Szakmai Kollégiuma és a Süveg-díj

2001. november 15-én Magyarország tíz vezető public relations ügynöksége megalakította a Public Relations Ügynökségek Szakmai Kollégiumát. 

A szakma és általában a pr-tevékenység megbecsültsége nem áll arányban az iparág teljesítményével. Magyarországon a public relations-nak rossz a pr-je. 

A Kollégium fő célja a pr-nek, mint szakmának a nyilvánosság előtti védelme. Az elmúlt néhány évben, a sajtóban és a közbeszédben is megszaporodtak a szakmát és a pr-tevékenységet negatívan értékelő, esetleg minden simlisséget és sandaságot „píár”-ként beállító vélekedések, állítottuk 2001-ben.

A Kollégium tudatosítani kívánja, hogy a public relations speciális szaktudáson alapuló kommunikációs szakma, ahol a piacot meghatározó ügynökségek szigorú szakmai és etikai normák között végzik tevékenységüket. 

Az alapítók célja, hogy a PR-Ügynökségek Szakmai Kollégiumához való tartozás a szakma minőségi védjegye legyen a megbízók és a nyilvánosság szemében. 

A PR-Ügynökségek Szakmai Kollégiumának alapítói:

  1. Capital Communications Hegyi Gábor, Lakatos Zsófia
  2. Hill and Knowlton Polgár Viktor
  3. Mmd Public Relations Chris Dobson, Molnár Artúr
  4. PeppeR Communications Sarlós Gábor
  5. PR 1. Stúdió Kerekes Pál, Vígh Sándor
  6. PRICOMM Morenth Péter
  7. PublicPress Sárosi Péter, Sárosi Péter jr.
  8. Rátky és Társai Rátky György, S. Takács Zsuzsanna
  9. Sawyer Miller Group Bruck Gábor, Nyáry Krisztián
  10. Weber Shandwick / GJW Szűcs Ervin

Ma, 2004 elején 13 tagja van Kollégiumunknak.

 

A Süveg-díjról

2002-ben alapítottuk a Süveg-díjat, azzal a szándékkal, hogy a kimagasló pr és/vagy kommunikációs teljesítményeket minden egyéb szemponttól független szakmai elismerésben tudjunk részesíteni. Szándékunk szerint ez a díj is hozzájárulhat a public relations szakma értékének és megbecsülésének javításához. 

Erre a díjra nem lehet pályázni, ezt a díjat nem „kell” meghatározott időnként kiadni. Ezzel a díjjal csak és kizárólag azt a teljesítményt díjazzuk, melyet a Kollégium minden tagja egyöntetűen elismer. 

A díjat 2002-ben adtuk ki először.

A díjazott a PeppeR Kommunikációs Ügynökség, az Apró az aprókért” program szervezéséért és kivitelezéséért.

Talán még emlékeznek rá: amikor közeledett az Euro bevezetése, mindannyiunk zsebében lapult kivonásra kerülő fémpénz. A program e pénzek begyűjtését és jótékony célú felhasználását valósította meg.

A Magyar Nemzeti Bankhoz a bankoktól és a Postától az „Apró az aprókért” program keretében 15 tonna aprópénz került beszállításra. Ennek a pénznek a becsült értéke meghaladja a 70 millió forintot. Ez az összeg többszöröse bármilyen korábbi, hasonló kezdeményezésnek és többszöröse egyben annak is, amit az UNICEF magyarországi támogatóktól 1 év alatt kap. 

2002-ben a PeppeR Kommunikációs Ügynökséget az „Apró az aprókért” program eredetisége, innovatív jellege, országos kiterjedése, a társadalom különböző rétegeit összekötő karaktere miatt díjaztuk. Külön örömünkre szolgált, hogy ezt a programot 2003-ban a szakma világszövetsége is díjazta.